Januari 2025

Som pensionär är helgerna ofta en tid för avkoppling och för att ägna sig åt sådant man verkligen tycker om. För min del har de senaste helgerna gett mig möjlighet att återvända till Båtologen, som alltid erbjuder både avkopplande läsning och inspiration. Bland de många intressanta artiklarna om vår sjöfartshistoria fastnade jag särskilt för en om de svenska ångtrålarna, ett ämne jag inte kände till tidigare. Detta väckte i sin tur ett stort intresse för utvecklingen av de svenska stortrålarna och de moderna fångstmetoderna, vilket jag fortfarande utforskar med stort engagemang.

Det finns så mycket att upptäcka inom vår svenska sjöfartshistoria, och det väcker också tankar om vad som egentligen skapar vår sjöfartshistoria. Om vi bara ser oss omkring i dagens medier ser vi hur nyheter och spekulationer hela tiden skapar förutsättningar för vår framtida historia. Ett exempel på detta var nyheten i de lokala medierna om att ”Göteborgsrederi lägger rekordbeställning på nya fartyg”. Det handlade om Donsörederiet Sirius, som beställt sex tankfartyg. Tillsammans med ett annat Donsörederi, Furetank, som också gör beställningar, ger detta oss hopp och framtidstro – och förhoppningsvis kommer dessa fartyg att vara svenskflaggade.

I en annan artikel i Dagens Industri kunde vi läsa: ”Svensk sjöfart larmar: ‘För små för krig – Det är djupt olyckligt och riskerar att skada Sverige och svensk sjöfart’.” Här handlar det om en viktig fråga för svensk sjöfart och vårt lands säkerhet. Vi får hoppas att de framtida villkoren för den svenska sjöfarten kommer att gynna svenskflaggade fartyg, så att vår svenska sjöfart växer både i betydelse och omfattning inom alla sjöfartsinriktningar. Eller är det så att, i dessa orostider och med den europeiska samordningen av bland annat handel och mycket inom politiken, vi på sikt kommer att få en EU-flaggad sjöfart?

I väntan på att dessa eventuella framtidshändelser ska få sitt slutgiltiga utlopp får vi fortsätta att läsa om historia och utveckling i vår förträffliga medlemstidning Båtologen.

Med vänliga hälsningar,

Werner Stoppenbach


December 2024

Först och främst vill jag tacka för det förtroende jag fått att vara ordförande för Svensk Sjöhistorisk Förening – Klubb Maritim. En förening som har en viktig roll i bevarandet av vår rika svenska sjöfartshistoria, och det är fantastiskt att läsa om hur många engagerade och sjöfartsintresserade medlemmar vi har. Ett ansvarsfullt uppdrag som jag tar till mig med stor tillförsikt.

Även om vi är en stor medlemskår, speglar det kanske ändå inte fullt ut det enorma arv som vår svenska sjöfartshistoria representerar. Den omfattar så mycket mer än enbart fartygen, även om de ofta står i fokus för våra aktiviteter. Sjöfartshistoria handlar också om människorna till sjöss, hamnarna, varven och alla de andra aspekter som tillsammans formar den svenska sjöfarten.

Våra medlemmar har säkert sina egna specifika intressen, och dessa får ett tydligt utrymme i vår välredigerade och läsvärda medlemstidning Båtologen. Tidningen fungerar som en samlande länk för föreningen, och varje nummer bjuder på innehåll som lockar till återkommande läsning. Många gånger upptäcker man att den senaste utgåvan aldrig riktigt blir färdigläst, utan att den snarare utvecklas till ett uppslagsverk som man ständigt återkommer till. Bilderna och texterna väcker minnen och bidrar i hög grad till att bevara och föra vidare vår sjöfartshistoria.

Utöver vår viktiga medlemstidning har vi också en modern och väldesignad hemsida som är ett viktigt verktyg i den snabba digitala utvecklingen vi står inför. Den är betydelsefull när vi vill nå och engagera nya medlemmar. Trots detta digitala skifte kvarstår ändå det personliga mötet och samtalet som en grundpelare i vårt föreningsliv. Jag vill lyfta fram och stödja alla de lokala avdelningarnas möten och aktiviteter där samtal, debatter, utflykter, årsmöten och föreläsningar äger rum. Dessa möten är ett ”kitt” som håller samman vår förening, och de är något vi måste vårda och understödja.

Werner Stoppenbach


Publicerat 2018

När jag skriver detta är det strax efter att jag återvänt från klubbens årsmöte i Stockholm. Tack än en gång till avdelningen i Stockholm som planerat och genomförde ett trevligt årsmöte. Lokalen på Sjöhistoriska museet var väldigt lämplig att ha möten i, särskilt när vi var så många som vi ändå var. Knappt åttio medlemmar valde att delta vid årsmötet och det är ungefär så det varit senare år. Dessutom hade vi tur med vädret som passade på att bli riktigt varmt och soligt lagom tills vi skulle besöka huvudstaden. Turen på vattnet blev ju betydligt mysigare då och på isbrytaren Sankt Erik fanns det massor att titta på eftersom hela fartyget var öppet. Slutligen en bra buffé på Sjöfartshotellet där vi också delade ut förtjänsttecknen till årets jubilarer, varav en hel del var på plats. Själv tyckte jag allt flöt på väldigt bra 

Under dagarna kom det på tal att många gärna skulle vilja läsa lite om vad som händer runt om i avdelningarna i tidningen, så jag skriver några rader om det igen. Längst bak i tidningen står visserligen mycket av vad som kommer att hända i avdelningarna, men vi får aldrig läsa något om hur det var eller se några bilder. Jag tänker mig små, korta skildringar av något spännande som hänt, givetvis tillsammans med en trevlig bild som vem som helst kan skicka till Tomas när man varit på en aktivitet. Behöver inte alls skrivas något varje gång, men om någon här och någon där skriver något litet och skickar in så kan vi andra läsa om vad som händer och både glädjas över vad andra hittar på, men även hitta inspiration till egna aktiviteter.

Trevlig sommar!
Fredrik


Ny ordförande

Postat den 03 juli, 2015

Tack igen för förtroendet att välja mig som ordförande! Jag sätter mig fortfarande in i den tidigare styrelsens arbete så att jag inte tappar bort något viktigt på vägen.

Sommaren lyser än så länge med sin frånvaro här nere i Skåne så det har inte blivit några båtturer på sundet än för mig denna sommaren, men förhoppningsvis dyker väl solskenet och värmen upp snart. Inte för att jag kan så mycket om fartygen som passerar, men det ger ju bara möjligheter att lära sig något nytt 

Fredrik Johannesson
2015-06-30