Aktiviteter

Årsmötet 2020

Den 11 februari hölls årsmöte, med 22 medlemmar som deltagare. Vid årsmötesförhandlingarna blev hela styrelsen omvald. Marinarkeologen Lars Einarsson komma höll ett uppskattat föredrag om vraken som finns under det nya Linneuniversitetet. Det tackar vi för. Foto: Ingvar Svensson.

I väntan på föreläsaren.

Lars Einarsson.

Vraken under Linnéuniversitetet.

Sture Nachtweij i valberedningen avtackades av ordföranden Birger Hagman.

 

Studiebesök på Norden

Torsdagen den 28 mars gjorde vi ett studiebesök på Norden. Det är ett företag som är störst i världen på att tillverka förpackningsmaskiner till att fylla tuber av olika slag, t ex tandkräm, salva och kosmetika. Ett mycket lyckat besök. Först fick vi  genomgång av företaget, sedan visades själva verkstaden med alla maskinerna. Alla deltagare tyckte att det var ett lyckat besök.

Årsmötet 2019

Den 12 februari 2019 hade vi vårt årliga årsmöte. 25 medlemmar deltog, trots att flera var sjuka. Årsmötet hölls i Sjöfartsskolans lokal vid hamnen, en mycket trevlig lokal för våra möten. Efter årsmötesförhandlingarna berättade Claes Wollentz om våra K-märkta båtar, ett mycket intressant föredrag. Smörgåstårtan kom från Jenny Nyströmsskolan och hade som vanligt strykande åtgång. Ingvar Svensson tog några bilder i väntan på föredraget.

Birger Hagman och Claes Wollentz.

Medlemmar i väntan på föredraget.

Medlemmarna vid det andra bordet.

Vi har en mycket bra lokal att samlas i.

Alla skall vara med.

 

Julbord 2018

Den 7 december hade vi vårt årliga julbord. Det blev ett mycket lyckat julbord med god mat och ett trevligt lotteri. 34 personer deltog. Maten kom från cateringfirman Mat och sånt på Öland och var mycket god. Ingvar Svensson fotograferade.

Mycket godsaker på julbordet.

Fin lokal, alla väntar på maten

Sture och Per med fruar

Vi låter oss väl smaka

Vi hälsas välkomna

Klas Andersson med sin familj

Peter S och Peter Bergman med fru

Vi var sammanlagt 34 personer, några med fruar

Bogserbåtsbesök

Lördagen den 17 november besökte vi Kalmars nyinköpta bogserbåt, som fått namnet Flink.  Vi blev visade runt av skepparen Klas Andersson, både på bryggan och i maskin, sedan blev det fika i mässen. Foton: Ingvar Svensson och Birger Hagman.


Tappra Klubb Maritimare som väntar på att få gå ombord: Sven, Kent, Peter, Birger G, Anders, Ingvar, Klas, Tomas, Anita.


Bogserbåten Flink.


Skepparen Klas Andersson vid spakarna.


Manöverbord.

Klas Andersson och Birger Hagman.

Kent kollar hjälpmotorn.


Fika efter rundvandringen: Tomas, Anita, Kent och Sven-Erik.

Årsmöte 2018

Den 13 februari hölls årsmöte. 28  medlemmar deltog i mötet som bestod av sedvanliga årsmötesförhandlingar följt av  ett föredrag av Stefan Horndahl. han berättade om avgasrening på fartyg och kommande krav på utsläpp, en intressant föreläsning.  Därefter var det dags för den obligatoriska smörgåstårtan. Det blev en trevlig stund med historier om gammalt och nytt. Foton: Ingvar Svensson och Birger Hagman.

I väntan på årsmötesförhandlingar.

Stefan Horndahl berättar om avgasrening i framtiden.

Smörgåstårtan smakar gott.

Åke Hermansson och Anders Angnevald trivs gott.

Kent med Anita och Maritha har roligt.

Julbord 2017

Den 8 november hade vi vårt årliga julbord i TIC-husets lokal och det blev mycket lyckat. 22 medlemmar deltog, en del med fruar. Maten kom från cateringfirman Änglamat och var både god och väl tilltagen. Ingvar Svensson fotograferade.

Ann-Christin ordnade med maten.

Vi fick mycket och god mat.

Kent och Peter ser ut att må bra.

Sex nöjda medlemmar.

Maritha, Anders och Birger.

Fler nöjda medlemmar.

 

På Sandvik

Tisdagen den 3 0ktober var vi på besök på den nya avsaltningsanläggningen i Sandvik på norra Öland. Vi blev visade hur anläggningen fungerar ända från att vattnet kommer in från Kalmarsund till det pumpas ut till mottagarna. Därefter åkte vi till ett motormuseum I Störlinge på östra Öland. Där har man samlat det mesta som finns av gamla traktorer, tändkulemotorer och ångmaskiner och mycket annat. Alla var nöjda tiden var kort, så många tänker åka dit till sommaren. Foto: Birger Hagman och Ingvar Svensson.


Inne i anläggningen.


De blå behållarna är stora rengöringsfilter.


Vattenpumparna, 9 meter till vattenytan.


Ägaren till museet Åke Johansson berättade vad det finns för något här.

 

På Rescue Center

Tisdag den 26 september var vi på besök på Kalmar Rescue Center. Patrik Frick är ansvarig där och berättade för oss att eleverna på Sjöfartshögskolan får lära sej att sköta utrustningen i flera steg, för att i årskurs 3 kunna vara befäl i de olika båtarna. Det var intressant ett lyssna på honom. Efter att vi tittat på båtarna besökte vi Calmare Nyckel. På kajen har de en lokal med lektionssal och annan räddningsutrustning. Där finns även ett fikarum som vi intog efter en utmärkt visning. Foto: Birger Hagman.


Patrik berättar om räddningsbåtarna för Sven, Ingvar, Bo, Gösta och Åke.


Snabb med vattenjet.


Den täckta livbåten.


Frifallsbåten.


Calmare Nyckel är övningsfartyg.


Besök i Calmare Nyckels maskinlabb.

 

Besök i Karlskrona

Den 1 juni 2017 besökte vi fortet i Karlskrona. Tolv medlemmar åkte dit tillsammans och det blev en lyckad resa med en härlig båttur till fortet och sedan en guidad tur på två timmar.  Guiden var en mycket kunnig man som bland annat berättade att det tog 200 år att bygga fortet. Efter turen tillbaka med båten besökte vi Marinmuseet och intog en god och väl tilltagen lunch, alla var mycket nöjda med resan.
Foton: Ingvar Svensson.


Förväntansfulla medlemmar väntar på båtturen.


Guiden välkomnar vid ingången.


Ingången, varje sten en bokstav i KUNGSHOLMEN.


Karlskrona från fästningen.

Bilder från fortet:

 

Ombord på Pleijel

Den 14 mars 2017 gjorde vi studiebesök ombord på Pleijel. Ägaren Till Baltic Offshore och Pleijel heter Tomas Eklund (bilden nedan). Han bjöd på en god smörgås på sitt kontor och sedan berättade han om verksamheten med att lägga ut olika sorters kablar i haven. Besöket ombord var givande, det är ett speciellt fartyg.

Fotograf: Ingvar Svensson.


Tomas Eklund berättar om kablar.


Lastrummet med karussell för kabel. 


Bryggan bemannad.


Kontrollrum.


Pleijel, tidigare Ulla Beck, byggd 1972.


Tomas Eklund berättar om Pleijel.


Nya eltavlan.


Mässen.


Huvudmaskin.


Hjälpmaskin 1.


Hjälpmaskin 2.


Byssan.


Bryggan obemannad.


Brand- och säkerhetsplan.


Vi bjöds på en god smörgås.

Årsmötet 2017

Årsmötet hölls den 14 februari och samlade 25 deltagande medlemmar. Efter årsmötesförhandlingarna berättade Bo Martinsson (bilden ovan) från Oskarshamn om u-båtsobservationer i Kalmarsund. Det var mycket spännande att höra vad som förekommer, om man bara kollar lite i vattnet.
Kvällen avslutades med samkväm och den obligatoriska smörgåstårtan.

Julbord 2016

Den 2 december hade vi gemensamt julbord för medlemmarna. 28 personer deltog och de lät sig väl smaka av den goda och rikliga julmaten. Höjdpunkten efteråt var lotteri med många fina vinster, varav en hel del sponsrade.

Bilder tagna av Ingvar Svensson:

Föredrag om bogserbåtar

Tisdagen den 8 november 2016 hade vi besök av Nils Öberg från Oxelösund. Han berättade om bogserbåtar under 200 år. Ett mycket lyckat besök för de drygt 20 medlemmar som fick höra honom berätta. Han har tagit fram uppgifter om gamla bogserare och dokumenterat, och han har följt utvecklingen av båtarna ända till de allra senaste åren. Efter föreläsningen hade vi kaffe med frallor. Vi har tagit fram nya tröjor med emblem, Nils fick en sådan med sej hem och uppskattade gåvan.

Bilder från Nils Öbergs besök:

bild-2

bild-1

bild-4
Nils Öberg och Birger Hagman.

Kungen åkte med Nalle

Söndagen den 28 augusti 2016 fyllde Borgholm 200 år. Kungen var där. Han bor på Solliden utanför Borgholm och där hämtade Nalle honom och drottning Silvia och körde dem till hamnen där det var stor mottagning.

Nalle1

Nalle2

 

Besök på Grimskär

Den 16 augusti 2016 ordnades en utflykt till Grimskär utanför Kalmar. Elva mycket nöjda medlemmar deltog i ett lyckat besök med en utmärkt guide. Fotograf är Ingvar Svensson.
Läs mer om Grimskär.