Svar om Boströms ångfartyg

Lotta Boströms efterlysning:

Gamla ångbåtar

Lotta Boström har en efterlysning om gamla ångbåtar: ”Jag forskar efter bilder på gamla ångbåtar som min farfar, Bengt Waldemar Boström (1885-07-14 – 1943-11-08), tjänstgjorde på såsom eldare och senare maskinist. Jag undrar också vad farvattensbeteckningarna Ö N A och I E O Ö står för. På ett fartyg han tjänstgjorde på, Papelere?, stod det något som liknade “Donkeym” i kolumnen ”befattning ombord”. Vad betyder det? Fartygen jag letar efter är: Alfa, Andrea, Astrid, Bifrost?, Emil R Boman, George, Hemland, Håkan, Iris, Jane, Kattegatt, Kiruna, Macedonian, Mergus, Meteor, Motala, Olof (Olaf), Papelere, Porjus, R H Sander, Sverre Nergaard, Sälen och Vallonia.”

Svar från Bertil Hägerhäll i Uppsala:

Ett tips är att leta i Sjöhistoriska museets fotoarkiv som är sökbart via nätet. Webbadressen är: http://samlingar.maritima.se/marketstore/. Gå in under foton så finns det en ruta där man skriver in det sökta fartygets namn. Finns fartyget i arkivet så kommer det upp en lista med samtliga fartyg med detta namn samt foton i tumnagelstorlek. Om man klickar på fotot kommer ett större foto upp. Om man klickar på info så kan man läsa mer om fartyget, var det byggdes, storlek, redare o.sv. Jag testade med Porjus (Grängesbergsbolaget) som min egen morbror var mönstrad i som matros i mitten av tjugotalet och det fungerade fint.

Initialerna för farvatten I E O Ö tror jag är som följer: I= inre vatten d.v.s. svenska farvatten, E= europeisk fart inkl. Medelhavet och Biscaya, O= Oceanfart, Ö= Östersjöfart. Ibland användes även NÖ för att beteckna Nord-Östersjöfart.

Donkeymn står för beteckningen donkeyman vilket betydde att man hade ansvar för skötsel och drift av den ångpanna (donkeypannan) som användes för att ge kraft till fartygets vinschar, ankarspel och värmeledning.. Benämningen donkeypanna lär komma av att denna panna efterträdde de åsnor som i vissa hamnar under segelfartygens tid stretade på kajen, kopplad till taljor i det lossande eller lastande fartygets rigg. Senare tog just en donkeypanna med winsch på däck över, god för fler hästkrafter än den levande åsnan. Senare flyttade donkeypannan ner i maskinrummet.

Hoppas detta kan vara till hjälp.