Besök i Karlskrona

Den 1 juni 2017 besökte vi fortet i Karlskrona. Tolv medlemmar åkte dit tillsammans och det blev en lyckad resa med en härlig båttur till fortet och sedan en guidad tur på två timmar.  Guiden var en mycket kunnig man som bland annat berättade att det tog 200 år att bygga fortet. Efter turen tillbaka med båten besökte vi Marinmuseet och intog en god och väl tilltagen lunch, alla var mycket nöjda med resan.
Foton: Ingvar Svensson.


Förväntansfulla medlemmar väntar på båtturen.


Guiden välkomnar vid ingången.


Ingången, varje sten en bokstav i KUNGSHOLMEN.


Karlskrona från fästningen.

Bilder från fortet:

 

Ombord på Pleijel

Den 14 mars 2017 gjorde vi studiebesök ombord på Pleijel. Ägaren Till Baltic Offshore och Pleijel heter Tomas Eklund (bilden nedan). Han bjöd på en god smörgås på sitt kontor och sedan berättade han om verksamheten med att lägga ut olika sorters kablar i haven. Besöket ombord var givande, det är ett speciellt fartyg.

Fotograf: Ingvar Svensson.


Tomas Eklund berättar om kablar.


Lastrummet med karussell för kabel. 


Bryggan bemannad.


Kontrollrum.


Pleijel, tidigare Ulla Beck, byggd 1972.


Tomas Eklund berättar om Pleijel.


Nya eltavlan.


Mässen.


Huvudmaskin.


Hjälpmaskin 1.


Hjälpmaskin 2.


Byssan.


Bryggan obemannad.


Brand- och säkerhetsplan.


Vi bjöds på en god smörgås.

Julbord 2016

Den 2 december hade vi gemensamt julbord för medlemmarna. 28 personer deltog och de lät sig väl smaka av den goda och rikliga julmaten. Höjdpunkten efteråt var lotteri med många fina vinster, varav en hel del sponsrade.

Bilder tagna av Ingvar Svensson:

Föredrag om bogserbåtar

Tisdagen den 8 november hade vi besök av Nils Öberg från Oxelösund. Han berättade om bogserbåtar under 200 år. Ett mycket lyckat besök för de drygt 20 medlemmar som fick höra honom berätta. Han har tagit fram uppgifter om gamla bogserare och dokumenterat, och han har följt utvecklingen av båtarna ända till de allra senaste åren. Efter föreläsningen hade vi kaffe med frallor. Vi har tagit fram nya tröjor med emblem, Nils fick en sådan med sej hem och uppskattade gåvan.

Bilder från Nils Öbergs besök:

bild-2

bild-1

bild-4
Nils Öberg och Birger Hagman.

Kungen åkte med Nalle

Söndagen den 28 augusti fyllde Borgholm 200 år. Kungen var där. Han bor på Solliden utanför Borgholm och där hämtade Nalle honom och drottning Silvia och körde dem till hamnen där det var stor mottagning.

Nalle1

Nalle2

 

Besök på Grimskär

Den 16 augusti ordnades en utflykt till Grimskär utanför Kalmar. Elva mycket nöjda medlemmar deltog i ett lyckat besök med en utmärkt guide. Fotograf är Ingvar Svensson.
Läs mer om Grimskär.