Årsmöte 2018

Den 13 februari hölls årsmöte. 28  medlemmar deltog i mötet som bestod av sedvanliga årsmötesförhandlingar följt av  ett föredrag av Stefan Horndahl. han berättade om avgasrening på fartyg och kommande krav på utsläpp, en intressant föreläsning.  Därefter var det dags för den obligatoriska smörgåstårtan. Det blev en trevlig stund med historier om gammalt och nytt. Foton: Ingvar Svensson och Birger Hagman.

I väntan på årsmötesförhandlingar.

Stefan Horndahl berättar om avgasrening i framtiden.

Smörgåstårtan smakar gott.

Åke Hermansson och Anders Angnevald trivs gott.

Kent med Anita och Maritha har roligt.

Julbord

Den 8 november hade vi vårt årliga julbord i TIC-husets lokal och det blev mycket lyckat. 22 medlemmar deltog, en del med fruar. Maten kom från cateringfirman Änglamat och var både god och väl tilltagen. Ingvar Svensson fotograferade.

Ann-Christin ordnade med maten.

Vi fick mycket och god mat.

Kent och Peter ser ut att må bra.

Sex nöjda medlemmar.

Maritha, Anders och Birger.

Fler nöjda medlemmar.

 

På Sandvik

Tisdagen den 3 0ktober var vi på besök på den nya avsaltningsanläggningen i Sandvik på norra Öland. Vi blev visade hur anläggningen fungerar ända från att vattnet kommer in från Kalmarsund till det pumpas ut till mottagarna. Därefter åkte vi till ett motormuseum I Störlinge på östra Öland. Där har man samlat det mesta som finns av gamla traktorer, tändkulemotorer och ångmaskiner och mycket annat. Alla var nöjda tiden var kort, så många tänker åka dit till sommaren. Foto: Birger Hagman och Ingvar Svensson.


Inne i anläggningen.


De blå behållarna är stora rengöringsfilter.


Vattenpumparna, 9 meter till vattenytan.


Ägaren till museet Åke Johansson berättade vad det finns för något här.

 

På Rescue Center

Tisdag den 26 september var vi på besök på Kalmar Rescue Center. Patrik Frick är ansvarig där och berättade för oss att eleverna på Sjöfartshögskolan får lära sej att sköta utrustningen i flera steg, för att i årskurs 3 kunna vara befäl i de olika båtarna. Det var intressant ett lyssna på honom. Efter att vi tittat på båtarna besökte vi Calmare Nyckel. På kajen har de en lokal med lektionssal och annan räddningsutrustning. Där finns även ett fikarum som vi intog efter en utmärkt visning. Foto: Birger Hagman.


Patrik berättar om räddningsbåtarna för Sven, Ingvar, Bo, Gösta och Åke.


Snabb med vattenjet.


Den täckta livbåten.


Frifallsbåten.


Calmare Nyckel är övningsfartyg.


Besök i Calmare Nyckels maskinlabb.

 

Besök i Karlskrona

Den 1 juni 2017 besökte vi fortet i Karlskrona. Tolv medlemmar åkte dit tillsammans och det blev en lyckad resa med en härlig båttur till fortet och sedan en guidad tur på två timmar.  Guiden var en mycket kunnig man som bland annat berättade att det tog 200 år att bygga fortet. Efter turen tillbaka med båten besökte vi Marinmuseet och intog en god och väl tilltagen lunch, alla var mycket nöjda med resan.
Foton: Ingvar Svensson.


Förväntansfulla medlemmar väntar på båtturen.


Guiden välkomnar vid ingången.


Ingången, varje sten en bokstav i KUNGSHOLMEN.


Karlskrona från fästningen.

Bilder från fortet:

 

Ombord på Pleijel

Den 14 mars 2017 gjorde vi studiebesök ombord på Pleijel. Ägaren Till Baltic Offshore och Pleijel heter Tomas Eklund (bilden nedan). Han bjöd på en god smörgås på sitt kontor och sedan berättade han om verksamheten med att lägga ut olika sorters kablar i haven. Besöket ombord var givande, det är ett speciellt fartyg.

Fotograf: Ingvar Svensson.


Tomas Eklund berättar om kablar.


Lastrummet med karussell för kabel. 


Bryggan bemannad.


Kontrollrum.


Pleijel, tidigare Ulla Beck, byggd 1972.


Tomas Eklund berättar om Pleijel.


Nya eltavlan.


Mässen.


Huvudmaskin.


Hjälpmaskin 1.


Hjälpmaskin 2.


Byssan.


Bryggan obemannad.


Brand- och säkerhetsplan.


Vi bjöds på en god smörgås.

Julbord 2016

Den 2 december hade vi gemensamt julbord för medlemmarna. 28 personer deltog och de lät sig väl smaka av den goda och rikliga julmaten. Höjdpunkten efteråt var lotteri med många fina vinster, varav en hel del sponsrade.

Bilder tagna av Ingvar Svensson:

Föredrag om bogserbåtar

Tisdagen den 8 november hade vi besök av Nils Öberg från Oxelösund. Han berättade om bogserbåtar under 200 år. Ett mycket lyckat besök för de drygt 20 medlemmar som fick höra honom berätta. Han har tagit fram uppgifter om gamla bogserare och dokumenterat, och han har följt utvecklingen av båtarna ända till de allra senaste åren. Efter föreläsningen hade vi kaffe med frallor. Vi har tagit fram nya tröjor med emblem, Nils fick en sådan med sej hem och uppskattade gåvan.

Bilder från Nils Öbergs besök:

bild-2

bild-1

bild-4
Nils Öberg och Birger Hagman.

Kungen åkte med Nalle

Söndagen den 28 augusti fyllde Borgholm 200 år. Kungen var där. Han bor på Solliden utanför Borgholm och där hämtade Nalle honom och drottning Silvia och körde dem till hamnen där det var stor mottagning.

Nalle1

Nalle2

 

Besök på Grimskär

Den 16 augusti ordnades en utflykt till Grimskär utanför Kalmar. Elva mycket nöjda medlemmar deltog i ett lyckat besök med en utmärkt guide. Fotograf är Ingvar Svensson.
Läs mer om Grimskär.