Kalle Osterman är Klubb Maritims bibliotekarie och skriver här.

2010-06-01:

bibliotek3juni

Vid klubbens årsmöte på Donsö mottog biblioteket boken ”Malmö och dess färjor”, en nostalgisk bildkavalkad om resandet. Den behandlar resandet från 1580-talet fram till hösten 1999 då trafiken mellan Limhamn och Dragör lades ner, och har ett flertal intressanta foton. Boken är skriven av Christer Jansson i Helsingborg och utgiven av Trafik-Nostalgiska Förlaget i Stockholm. Antal sidor: 112. Mer information om pris mm finns på www.tnf.se.

Filmarkivet utökas kontinuerligt. Nyligen inkom flera filmer om Gränges, bl a kan du följa M/S Vitåfors resor mellan 1961 och 1963. Är du intresserad av segelfartyg, låna då Four Oldtime Sailingships som bla a innehåller Araound the Horn. Själv rundade jag Hornet med Soya Baltic den 16 juli 1964 på resa Dunkerque – San Nicolas i lugnt väder.

Passar på och efterlyser fler filmer från livet till sjöss. Hör gärna av dig om du har något liggande. Kontaktuppgifter finns längst ner på den här sidan.

2010-03-24:

Petsamo och havet

En ny bok i Klubb Maritims bibliotek är boken Petsamo och havet. Den gavs ut av Åbo Akademi 2009 och kostar 20 euro.

Boken innehåller ett flertal intressanta artiklar, bland annat Nordströmrederiet och Petsamo, Thordenrederiet och Petsamo, samt Fartygen och Petsamo. Det sistnämnda kapitlet är en artikel av båtologen Erik Hag.

2010-01-12:

Biblioteket kommer under året att presentera nyinkomna böcker och filmer.

emigrantforskning

Årets första inköp var boken Emigrantforskning av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman. En bok som tar upp det mesta i ämnet. Köp den, du blir inte besviken.

Från Tyskland fick jag i dagarna boken om Die Schiffe der Deutschen Afrika-Linien, skriven av Karsten Kunibert Kruger-Kopiske. Den har fullständig fleetlist över samtliga fartyg, dock endast teckningar över fartygen.

Filmarkivet består av cirka 300 filmer. För mig som seglat i OK var det en stor förnöjelse att se filmerna som sjökapten Manvall tagit under sin tid i Svea- och OK-rederierna.


Kalle Osterman

.

Bibliotekarie:
Karl Osterman
Axel Danielssons väg 354, 215 82 Malmö
Tel/fax: 040-271618
e-post: karl.osterman@klubbmaritim.com
Plusgiro: 93 23 64 -3

.

.

.

.

.

.